Prešovská univerzita otvorila nové fyzikálne laboratórium

11.01.2011 Prešov

Prešov 11. januára (TASR) – Vedeckí pracovníci i študenti Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity (FHPV PU) môžu využívať nové fyzikálne laboratórium, ktoré dnes slávnostne odovzdali do užívania ...
Nové výskumné pracovisko univerzita vybudovala z prostriedkov štrukturálnych fondov Európskej únie v rámci operačného programu Výskum a vývoj, ktoré získala na projekt „Vývoj teplomerov a magnetických senzorov na báze chalkogenidov pre praktické aplikácie“. Celkové náklady na projekt sa pohybujú vo výške 367.000 eur, z čoho takmer 349.000 eur predstavuje dotácia z eurofondov.
Rektor PU René Matlovič uviedol, že sa stále viac hovorí o prechode k vedomostno-kreatívnej spoločnosti, pričom tvorba nových poznatkov, výskum, veda a inovácie sú v tomto procese kľúčové.
\"Od univerzít sa očakáva, že budú lídrami tohto prechodu a preto som veľmi rád, že PU tento trend zachytila a je úspešná v získavaní finančných zdrojov, \" konštatoval Matlovič. Je presvedčený, že toto laboratórium výrazne prispeje k zlepšeniu podmienok na realizáciu vedeckovýskumnej činnosti a rovnako aj ku skvalitneniu vzdelávacieho procesu.
Zodpovedný riešiteľ projektu Doc. RNDr. Marián Reiffers, DrSc.
z PU pre TASR uviedol, že toto laboratórium disponuje špičkovým zariadením VERSALAB na meranie teplotných závislostí, elektrických magnetických vlastností látok.
\"Je tu postavené zariadenie, ktoré umožňuje merať unikátne vlastnosti materiálov pri extrémnych podmienkach, ako sú napríklad vysoké magnetické pole, vysoké teploty, nízke teploty. To zariadenie umožní veľký kvalitatívny skok pre štúdium fyziky, \" vysvetlil Reiffers. Dodal, že najviac prostriedkov si vyžiadalo zariadenie na meranie vlastností látok, ktoré stálo okolo 260.000 eur. Ďalšie prostriedky investovali napríklad aj do nákupu počítačov, softvérového vybavenia a mikroskopu.
Reiffers zdôraznil, že v tomto laboratóriu budú prebiehať výskumy v rámci medzinárodnej spolupráce s univerzitami v Užhorode a v Janove. Vďaka tomuto projektu sa zároveň rozšíri aj spolupráca PU s pracoviskom Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach.
 

Vyberte región